Skip to main content

KURSUS MEPROSES KICAP SOYA DAN SOS TIRAM

OBJEKTIF KURSUS

Mendedah teknologi memproses kicap soya kepada peserta yang tidak mempunyai asas dalam pengtahuan dan kemahiran dalam industri kicap soya dan yang berkaitan.

Meningkatkan lagi pengtahuan dalam teknik pemerosesan yang tepat kepada usahawan yang sedang mengusahakan kicap soya dan produk yang berkaitan.

Mempelajari teknik dan peraturan pembungkusan dan pelebelan.

Melahirkan usahawan produk makanan pengeluaran produk yang boleh dihasilkan dari rumah sebagai usaha permulaan untuk terus memajukan perusahaan mereka untuk mencapai status IKS.
KICAP MANIS

Dikendalikan oleh tenaga pakar didalam perundangan dan teknologi pemerosesan makanan.




 BUTIR-BUTIR KURSUS :

TARIKH : 15 Julai 2017 (Sabtu) & 16 Disember 2017

MASA : 9.30 pagi - selesai praktikal petang





KANDUNGAN KURSUS :

Asas keperluan perundangan
Prinsip asas penyediaan kicap soya
Gerak kerja penghasilan produk kicap soya
Teknik pembungkusan produk
Pelabelan produk :-
Nama produk
Jenama produk
Kandungan
Alamat syarikat
Tarkh luput
Berat bersih
Fakta nutrisi
Kod berpalang
Halal
Mesti
Mesin dan peralatan
Formulasi produk
Pengenalan kepada Agensi pembimbing dan pemberi bantuan.
Asas keusahawanan dan pemasaran

PELEBELAN

i. Piawaian perlebelan

ii. Info yang diperlukan pada label

ii. Prosedure mendapatkan sijil pengesahan Ujian makmal bagi mendapatkan pengesahan makmal kandungan bahan dalam produk yang dihasilkan dan yuran.


BAR CODE

i) Keperluan Bar Code

ii) Pengenalan Bar Code GS1 Malaysia

iii) Pendaftaran dan yuran



TRADE MARK

i) Mendaftar jenaman produk minuman anda

ii) Tatacara pendaftaran

iii) Ibu Pejabat dan Pejabat Cawangan Pendaftat

iv) Pendaftaran melalu ajen.


Latihan amali

SIAPA PATUT HADIR ?

Usahawan atau calon usahawan yang boleh memulakan kerja dari rumah serta bercita-cita untuk terus maju menjadi usahawan IKSi.

YURAN

1. Kursus berjadual - RM350.00 seorang
2. Berkumpulan 5 orang, yuran RM250.00 seorang (kursus berjadual atau bila-bila masa yang sesuai dengan anda)
3. Kursus persendirian, yuran RM 500.00 dengan tambahan RM 150.00 bagi setiap peserta yang   dibawa bersama (kursus diadakan pada bila-bila masa yang sesuai dengan anda)

Hubungi  : WMK FOOD INDUSTRIES
Tingkat Bawah, Lot 14912 Taman Mengkuang Indah,
Bukit Payung
21600 Marang.
TERENGGANU
Call/whattap : 013-9389712 / 019-3203692

Comments

Popular posts from this blog

KURSUS MEMPROSES PES DAN PERENCAH

PENDAHULUAN Kemajuan Negara telah membawa kepada perubahan gaya hidup masyarakat yang semakin sibuk dengan kerjaya dan tidak mempunyai masa yang cukup untuk menyediakan makanan kepada keluarga setiap hari telah membawa kepada  permintaan yang tinggi terhadap produk mudah guna seperti makanan segera, Permintaan kepada produk mudah dimasak dan disediakan seperti pes, perencah dan sos semakin meningkat dari tahun ke tahun. Masakan ini menjadi sangat popular pada masa kini kerana ia mudah, cepat, sedap serta lazat untuk disedia dan disajikan. Dipasaran banyak jenama produk berkenaan timbul samada diusahakan oleh syarikat besar mahupun industri kecil skala rumah tangga. Pes, perencah dan sos masakan untuk masakan nasi goreng telah lama berada dipasaran. Perencah asam pedas, masak hitam dan mi bandung amat diminati masyarakat kerana mudah guna dan sediakan berbanding dengan cara tradisional, selain mudah ianya  dapat disediakan dalam masa yang singkat. Produk pes yang dihasilkan boleh disimp

KURSUS MEMPROSES MINUMAN TEH BOTOL

PENGENALAN Pembotolah teh menjanjikan satu perniagaan yang menguntungkan dengan modal yang kecil sahaja tetapi perniagaan ini tinggi permintaan dan harganya secara relatif juga tinggi. Secara dasarnya, anda membuat setekoh teh, ditambah kondisioner makanan dan dibotolkan. Begitulah mudahnya dan murahnya teknik pembotolan teh. Mengtahui rahsia memprosesnya  serta memiliki teknologi memprosesnya, telah meneyebabkan ramai usahawan kecil mahu pun besar mengusahakan bisnes pembotolan jus dan minuman teh. Produk Teh Botol Dipasaran Kursus Teknologi Memproses dan membotol minuman teh  dilaksanakan  bagi melahirkan usahawan yang menceburkan diri secara serius dalam industri memproses minuman halal berasaskan  teh  dan herba. Dengan menyertai kursus ini para peserta akan didedahkan kepada proses-proses pengeluaran produk minuman  yang boleh dihasilkan dari rumah, bengkel  mahupun di kilang yang khusus berasaskan kepada modal yang dimiliki. Selaras dengan peruntukan Akta

KURSUS MEMPROSES SUSU SOYA, DAN PRODUK SOYA

PENGENALAN Kursus Asas Teknologi Memproses Susu Soya dilaksanakan  bagi melahirkan usahawan yang menceburkan diri secara serius dalam industri memproses minuman halal  dan makanan berasaskan kacang soya. Dengan menyertai kursus ini para peserta akan didedahkan kepada proses-proses pengeluaran produk minuman  yang boleh dihasilkan dari rumah, bengkel  mahupun di kilang yang khusus berasaskan kepada modal yang dimiliki. Selaras dengan peruntukan Akta Makanan 1985. peserta akan didedahkan  dengan prosedur yang dipermudahkan bagi  membolehkan mereka untuk terus memajukan perusahaan kearah mencapai mencapai status IKS. Dikendalikan oleh tenaga pengajar yang berpengalaman  dan mempunyai maklumat bagi peluang-peluang serta kemudahan daripada Agensi Kerajaan kearah  melahirkan lebih ramai usahawan didalam bidang ini. TEKNIK KOMERSIAL Memproses susu soya secara biasa  merupakan satu proses yang mudah. Anda dapat pelajari dari pelbagai sumber seperti bahan bacaan d