Skip to main content

KURSUS TEKNOLOGI MEMPROSES CINCAU DAN MINUMAN CINCAU

PENGENALAN

Kursus Asas Teknologi Memproses Cincau keras dan lembut dilaksanakan  bagi melahirkan usahawan yang menceburkan diri secara serius dalam industri memproses minuman halal  dan makanan berasaskan kacang cincau.

Teknik mengeluar cincau keras dan lembut merupakan satu teknik yang mudah walaupun dikeluarkan dalam skala rumahtangga maupun pada skala yang besar dengan tenaga kerja yang ramai.


Apa dia cincau ? Bagaimana cara membuat cincau dan minuman cincau ?



Perusahaan cincau dimonopoli oleh kaum tertentu sahaja, masih kurang diceburi oleh usahawan muslim, sedangkan produk ini mempunyai pertmintaan yang tinggi oleh pengguna muslim terutama bulan Rammadhan kerana khasiatnya yang tinggi

Minuman olahan cincau juga dapat dibuat dengan teknik yang mudah dan sederhana sehingga mampu dibuat dari rumah sebagaimana video ini.



Dengan menyertai kursus ini para peserta akan didedahkan kepada proses-proses pengeluaran produk cincau keras dan lembut yang boleh dihasilkan dari rumah, bengkel mahupun di kilang yang khusus berasaskan kepada modal yang dimiliki.

Selaras dengan peruntukan Akta Makanan 1985. peserta akan didedahkan dengan prosedur yang dipermudahkan bagi membolehkan mereka untuk terus memajukan perusahaan kearah mencapai mencapai status IKS.

Dikendalikan oleh tenaga pengajar yang berpengalaman dan mempunyai maklumat bagi peluang-peluang serta kemudahan daripada Agensi Kerajaan kearah melahirkan lebih ramai usahawan didalam bidang ini.

KHASIAT CINCAU HITAM

Cincau hitam sangat bernilai bagi penjagaan kesihatan  kita. Antara faedah khasiat istemewa cincau hitam adalah seperti berikut .: -

  1. Menjaga pencernaan agar dapat bekerja dengan baik.
  2. Mengatasi panas dalam
  3. Mengatasi sembelit
  4. Obat perut kembung
  5. Mengatasi diare
  6. Sebagai obat malaria
  7. Mengobati darah tinggi
  8. Obat batuk
  9. Melawan tumor dan kanker
  10. Resiko terkena diabetes dan penyakit kardiovaskuler (jantung atau stroke) lebih rendah.
  11. Baik dikonsumsi bagi orang yang tengah berdiet, seterusnya pergi kesumber rujukkan dengan klik sini.

PELAKSANAAN

Kursus akan dijalankan secara hands-on untuk memastikan peserta mahir dari segi teknikal pengeluaran produk yang bermutu dan komersil . Di samping itu, peserta akan didedahkan dengan kaedah menjalankan perniagaan secara profesional terutama dalam aspek keusahawanan, pengurusan kewangan, pengurusan pemasaran. 


PESERTA

Terbuka kepada semua golongan.


TEMPOH KURSUS BERJADUAL

Jangkamasa kursus asas  ialah selama satu (1) hari.

TEMPOH KURSUS LUAR BERJADUAL/PERSEORANGAN



1. 
Sekiranya anda berminat untuk mengikuti kelas secara perseorangan, kelas secara ekseklusif   diadakan mengikut waktu dan masa yang sesuai dengan anda setelah mengatur dengan pengurusan kami. 


2. Masa yang diperlukan untuk satu-satu kelas selama lebih kurang 4 jam


3. Kelas di area Marang, berdekatan dengan Bandaraya Kuala Terengganu.


4. Dapat membuat booking awal bagi memastikan waktu yang sesuai dengan anda dapat dipenuhi. 


5. Yuran kelas individu  layari http://wmkfoodindustries.blogspot.my/

Hubungi 013-9389712 untuk menetapkan masa.

KEMUDAHAN DISEDIAKAN

Makan minum, nota kursus dan bahan-bahan mentah disediakan sepanjang tempoh kursus.
KANDUNGAN KURSUS :
A) PENGENALAN
1. Memahami keperluan bagi minuman  mengikut Akta Makanan 1985.
2. Teknik membuat cincau.
3. Bahan-bahan asas bagi memproses cincau.
4. Mengenal kondisioner makanan yang dibenarkan.
5. Mengenal pengawet yang dibenarkan serta kadar yang benarkan oleh undang-undang.
7. Mengenal perisa dan fungsinya.
8. Mengenal pewarna yang dibenarkan.
9. Formulasi membuat minuman cincau
10. Mengenal alat-alat penyukat.
11. Cara memulakan perusahaan
12. Cara membuat produk tahan lama.
13. Teknik pembotolah dan pembungkusan. 
14. Mengenal pasti keperluan mesin bagi skala industri.
15. Mengenalpasti mesin alternatif bagi bajet terhad.
16. Teknik melakukan R&D bagi menghasilkan produk bermutu.
B) PRODUK-PRODUK YANG BOLEH DIHASILKAN
i. Cincau hitam keras
ii. Cincau hitam lembut
iii. Cincau berperisa
iv. Minuman cincau
C) TEKNIK PEMBUNGKUSAN / PEMBOTOLAN MINUMAN CINCAU

i. Botol kaca
ii. Botol plastik HDPE
iii. Botol plasti PET
iv. Tin aluminium

D) TEKNIK PENGAWETAN MINUMAN CINCAU
i) Bahan - bahan penstabil
ii) Teknik pesteurisasi
iii) Teknik sterilisasi- Retort
E) PELEBELAN 

i. Piawaian perlebelan
ii. Info yang diperlukan pada label
ii. Prosedure mendapatkan sijil pengesahan Ujian makmal bagi mendapatkan pengesahan makmal kandungan bahan dalam produk yang dihasilkan dan yuran.

F) BAR CODE
i) Keperluan Bar Code
ii) Pengenalan Bar Code GS1 Malaysia
iii) Pendaftaran dan yuran

G) TRADE MARK
i) Mendaftar jenaman produk minuman anda
ii) Tatacara pendaftaran
iii) Ibu Pejabat dan Pejabat Cawangan Pendaftat
iv) Pendaftaran melalu ajen.

H) PENUTUP
i. Memproses cincau merupakan satu bidang keusahawanan yang berdaya maju kerana produk ini mempunyai permintaan yang sentiasa meningkat.
ii. Industri ini boleh diceburi dengan mudah kerana boleh dimulakan dengan menggunakan teknologi asas yang mudah dan murah dirumah atau bengkel.
iii. Bila telah memulakan industri secara kecilan, anda berpeluang memohon bantuan dan geran yang disediakan oleh agensi-agensi kerajaan untuk meningkatkan usaha anda ketahap IKS.


TARIKH :  klik sini

MASA   : Bermula jam 9.30 pagi.


YURAN PENYERTAAN

i. Individu Berjadual–   http://wmkfoodindustries.blogspot.my/


Yuran termasuk:-
- Kos Penyediaan Bahan Untuk Praktikal
- Kos Makan dan Minum Sepanjang Kursus
- Nota-nota Lengkap
- Sijil Penyertaan kursus

Tempat Kursus : 
WMK FOOD INDUSTRIES
Lot 14915 Taman Mengkuang IndahTingkat Bawah, 
Kg. Padang Mengkuang, Bukit Payung, 
21600 Marang Terengganu.

Hubungi : 
H/phone : 013-9389712 (call/sms/whatsapp)

Comments

Popular posts from this blog

KURSUS MEMPROSES PES DAN PERENCAH

PENDAHULUAN Kemajuan Negara telah membawa kepada perubahan gaya hidup masyarakat yang semakin sibuk dengan kerjaya dan tidak mempunyai masa yang cukup untuk menyediakan makanan kepada keluarga setiap hari telah membawa kepada  permintaan yang tinggi terhadap produk mudah guna seperti makanan segera, Permintaan kepada produk mudah dimasak dan disediakan seperti pes, perencah dan sos semakin meningkat dari tahun ke tahun. Masakan ini menjadi sangat popular pada masa kini kerana ia mudah, cepat, sedap serta lazat untuk disedia dan disajikan. Dipasaran banyak jenama produk berkenaan timbul samada diusahakan oleh syarikat besar mahupun industri kecil skala rumah tangga. Pes, perencah dan sos masakan untuk masakan nasi goreng telah lama berada dipasaran. Perencah asam pedas, masak hitam dan mi bandung amat diminati masyarakat kerana mudah guna dan sediakan berbanding dengan cara tradisional, selain mudah ianya  dapat disediakan dalam masa yang singkat. Produk pes yang dihasilkan boleh disimp

KURSUS MEMPROSES MINUMAN TEH BOTOL

PENGENALAN Pembotolah teh menjanjikan satu perniagaan yang menguntungkan dengan modal yang kecil sahaja tetapi perniagaan ini tinggi permintaan dan harganya secara relatif juga tinggi. Secara dasarnya, anda membuat setekoh teh, ditambah kondisioner makanan dan dibotolkan. Begitulah mudahnya dan murahnya teknik pembotolan teh. Mengtahui rahsia memprosesnya  serta memiliki teknologi memprosesnya, telah meneyebabkan ramai usahawan kecil mahu pun besar mengusahakan bisnes pembotolan jus dan minuman teh. Produk Teh Botol Dipasaran Kursus Teknologi Memproses dan membotol minuman teh  dilaksanakan  bagi melahirkan usahawan yang menceburkan diri secara serius dalam industri memproses minuman halal berasaskan  teh  dan herba. Dengan menyertai kursus ini para peserta akan didedahkan kepada proses-proses pengeluaran produk minuman  yang boleh dihasilkan dari rumah, bengkel  mahupun di kilang yang khusus berasaskan kepada modal yang dimiliki. Selaras dengan peruntukan Akta

KURSUS MEMPROSES SUSU SOYA, DAN PRODUK SOYA

PENGENALAN Kursus Asas Teknologi Memproses Susu Soya dilaksanakan  bagi melahirkan usahawan yang menceburkan diri secara serius dalam industri memproses minuman halal  dan makanan berasaskan kacang soya. Dengan menyertai kursus ini para peserta akan didedahkan kepada proses-proses pengeluaran produk minuman  yang boleh dihasilkan dari rumah, bengkel  mahupun di kilang yang khusus berasaskan kepada modal yang dimiliki. Selaras dengan peruntukan Akta Makanan 1985. peserta akan didedahkan  dengan prosedur yang dipermudahkan bagi  membolehkan mereka untuk terus memajukan perusahaan kearah mencapai mencapai status IKS. Dikendalikan oleh tenaga pengajar yang berpengalaman  dan mempunyai maklumat bagi peluang-peluang serta kemudahan daripada Agensi Kerajaan kearah  melahirkan lebih ramai usahawan didalam bidang ini. TEKNIK KOMERSIAL Memproses susu soya secara biasa  merupakan satu proses yang mudah. Anda dapat pelajari dari pelbagai sumber seperti bahan bacaan d