Skip to main content

KURSUS PENYEDIAAN DISUM SIOMAI

Bagi negara Negara masyarakat majmuk ,  masakan suku kaum yang yang lazat akan menjadi kegemaran semua kaum, ia tidak menghairankan bahawa produk makanan dim sum yang menjadi kebanggaan masyarakat Cina  telah menjadi kegemaran semua kaum di Malaysia.
Siapa yang tidak dimakan siomai yang terkenal?  Siapa yang tidak merasakan kehangatannya yang amat menggalakkan ? 

Kini dim sum telah tidak asing bagi penggemar makanan tradisional Cina, manakala pengilang cina sendiri telah memiliki sijil halal dalam mengeluar  makanan masyarakat Cina Kantonis berasal dari selatan China. Kini dim sum bukan sahaja makanan kegemaran  kaum Cina tetapi juga oleh rakyat Malaysia adalah Siomai.

SUM DIM SEBAGAI SEBUAH PERNIAGAAN.

Dim sum apabila ia datang kepada perniagaan juga sangat menguntungkan. Itulah sebab utama mengapa Restoran Cina berleluasa di negara kita. Bukan itu sahaja, murah dan pengisian, dim sum adalah pemain utama konsisten dalam industri perniagaan makanan cart pada masa kini.
Sebagai permulaan dalam dunia perniagaan, telah dibangunkan secarai  francais di pelbagai pelusuk dunia, selain daripada kiosk yang menawarkan  produk dim sum sebagai permulaan yang bermodal rendah.

Tuntutan kepada dimsum halal toyyiban telah menuntut kepada umat Islam mengambil bahagian dalam pengeluaran produk dim sum. Mereka boleh menawarkan pakej perniagaan kiosk makanan sendiri, peralatan yang lengkap, penyediaan bahan-bahan, dan lain-lain. Secara pakej  termasuk:
Penggunaan Nama dan Logo
latihan untuk pekerja
Peralatan
Yang pasti, dim sum telah mula menjadi sebahagian daripada rutin masyarakat Malaysia . Oleh itu  merancang untuk memulakan perniagaan termasuk memfrancaiskannya adalah satu keazaman yang hebat.

CONTOH MODEL PERNIAGAAN FRANCHIES DIMSUM SIOMAI


    KEJAYAAN SYARIKAT BUMIPUTRA COSTAL DIMSUM
Sebagaimana yang telah dilaporkam oleh akhbat Sinar Harian, Costal Dim Sum merupakan satu syarikat bumiputra muslim yang berjaya mengedar dim sum halal. Syarikat ini memilih untuk memasarkan dim sum halal sejuk beku berdasarkan sambutan hangat yang diterima terhadap produk itu pada masa kini.


Sambutan yang baik dalam kalangan masyarakat , telah  memberikan peluang cerah terhadap produk itu, kini melangkaui pasaran Semenanjung Malaysia.

Costal Dim Sum  menyediakan pembungkusan secara kombo sebanyak lima set iaitu set A (ayam dan lada hitam), set B (ketam dan makanan laut), set C (lada hitam, telur masin, ketam dan makanan laut), set D (semua jenis kecuali telur masin) dan set E (telur masin, ketam dan makanan laut). Manakala jangkahayat produk sejuk beku ini akan tahan dalam tempoh 12 bulan.Syarikat ini mengamalkan piagam pelanggan akan memastikan pesanan produk akan sampai ke tangan pelanggan dalam tempoh 24 jam . Syarikat iini telah berjaya mendapat hasil jualan sebanyak RM20,000 hingga RM30,000 sebulan dan kini sedang berusaha untuk menembusi perniagaan ke peringkat antarabangsa.

Kejayaan syarikat bumiputra ini patut menjadi dorongan kepada usahawan muslim dalam mengeluarkan produk dimsum secara halallun toyyiban bagi memenuhi tuntutan syariat. Atas dasar ini lah Inno Semai Resourses menganjurkan kursus berkaitan.

CONTOH PEMBUATAN DIMSUM SIOMAI



PAKEJ KURSUS

Kami menyediakan pakej kursus lengkap dengan pembuatan kulit dimsum siomai yang lembut serta bersedia membekalkan tray plstik khas untuk pelatih kami dalam memulakan usaha pengeluaran produk dimsum siomai.


a. Sekiranya anda berminat untuk mengikuti kelas secara perseorangan, kelas secara ekseklusif   diadakan mengikut waktu dan masa yang sesuai dengan anda setelah mengatur dengan pengurusan kami. 

b. Masa yang diperlukan untuk satu-satu kelas selama lebih kurang 4 jam

c. Kelas di kawasan Marang, berdekatan dengan Bandaraya Kuala Terengganu.

d. Dapat membuat tempahan awal bagi memastikan waktu yang sesuai dengan anda dapat dipenuhi. 

e. Yuran kelas individu RM 500-00

f. Peserta dibenarkan membawa seorang pembantu, seperti ahli keluarga atau pekerja dengan bayaran yuran tambahan.RM 150.00 bagi setiap penyertaan.

g. Hubungi 0139389712 atau whattaps 0193203692 untuk penetapan tarikh.


INOSEMAI RESOURSES 
Lot 14915 Taman Mengkuang Indah
Kg. Padang Mengkuang Bukit Payung,
21600 Marang Terengganu.

Comments

Popular posts from this blog

KURSUS MEMPROSES PES DAN PERENCAH

PENDAHULUAN Kemajuan Negara telah membawa kepada perubahan gaya hidup masyarakat yang semakin sibuk dengan kerjaya dan tidak mempunyai masa yang cukup untuk menyediakan makanan kepada keluarga setiap hari telah membawa kepada  permintaan yang tinggi terhadap produk mudah guna seperti makanan segera, Permintaan kepada produk mudah dimasak dan disediakan seperti pes, perencah dan sos semakin meningkat dari tahun ke tahun. Masakan ini menjadi sangat popular pada masa kini kerana ia mudah, cepat, sedap serta lazat untuk disedia dan disajikan. Dipasaran banyak jenama produk berkenaan timbul samada diusahakan oleh syarikat besar mahupun industri kecil skala rumah tangga. Pes, perencah dan sos masakan untuk masakan nasi goreng telah lama berada dipasaran. Perencah asam pedas, masak hitam dan mi bandung amat diminati masyarakat kerana mudah guna dan sediakan berbanding dengan cara tradisional, selain mudah ianya  dapat disediakan dalam masa yang singkat. Produk pes yang dihasilkan boleh disimp

KURSUS MEMPROSES MINUMAN TEH BOTOL

PENGENALAN Pembotolah teh menjanjikan satu perniagaan yang menguntungkan dengan modal yang kecil sahaja tetapi perniagaan ini tinggi permintaan dan harganya secara relatif juga tinggi. Secara dasarnya, anda membuat setekoh teh, ditambah kondisioner makanan dan dibotolkan. Begitulah mudahnya dan murahnya teknik pembotolan teh. Mengtahui rahsia memprosesnya  serta memiliki teknologi memprosesnya, telah meneyebabkan ramai usahawan kecil mahu pun besar mengusahakan bisnes pembotolan jus dan minuman teh. Produk Teh Botol Dipasaran Kursus Teknologi Memproses dan membotol minuman teh  dilaksanakan  bagi melahirkan usahawan yang menceburkan diri secara serius dalam industri memproses minuman halal berasaskan  teh  dan herba. Dengan menyertai kursus ini para peserta akan didedahkan kepada proses-proses pengeluaran produk minuman  yang boleh dihasilkan dari rumah, bengkel  mahupun di kilang yang khusus berasaskan kepada modal yang dimiliki. Selaras dengan peruntukan Akta

KURSUS MEMPROSES SUSU SOYA, DAN PRODUK SOYA

PENGENALAN Kursus Asas Teknologi Memproses Susu Soya dilaksanakan  bagi melahirkan usahawan yang menceburkan diri secara serius dalam industri memproses minuman halal  dan makanan berasaskan kacang soya. Dengan menyertai kursus ini para peserta akan didedahkan kepada proses-proses pengeluaran produk minuman  yang boleh dihasilkan dari rumah, bengkel  mahupun di kilang yang khusus berasaskan kepada modal yang dimiliki. Selaras dengan peruntukan Akta Makanan 1985. peserta akan didedahkan  dengan prosedur yang dipermudahkan bagi  membolehkan mereka untuk terus memajukan perusahaan kearah mencapai mencapai status IKS. Dikendalikan oleh tenaga pengajar yang berpengalaman  dan mempunyai maklumat bagi peluang-peluang serta kemudahan daripada Agensi Kerajaan kearah  melahirkan lebih ramai usahawan didalam bidang ini. TEKNIK KOMERSIAL Memproses susu soya secara biasa  merupakan satu proses yang mudah. Anda dapat pelajari dari pelbagai sumber seperti bahan bacaan d